TAXATA is in 2010 opgericht om klanten hoogwaardige generalistische- en specialistische kennis onder één dak te kunnen bieden bij complexe- en/of omvangrijke taxatie opdrachten.

Essentieel daarbij is transparantie over het taxatie proces en een onafhankelijk, deskundig, onderbouwd en goed gedocumenteerd taxatie resultaat. Een manier van werken die zich de afgelopen jaren heeft bewezen bij projecten voor o.a. de Nederlandse (Rijks-)Overheid, Gemeentes, commerciele- en non profit organisaties, bedrijven en particulieren.

Taxaties worden opgesteld op basis van -aan de taxatie van onroerend goed ontleende- taxatie methodologie. Sinds 2018 werkt TAXATA aan de ontwikkeling van RICS Red Book/International Valuation Standards (IVS) compliant taxaties.

TAXATA heeft ruime ervaring in de taxatie van onder meer:

  • beeldende kunst – schilderijen, tekeningen, grafiek, fotografie, sculpturen, conceptuele kunst et cetera [Europa, 1500-heden]
  • gebruiks- en siervoorwerpen, historische objecten, kostbaarheden [Europa, 1500-heden]; interieurs, bouwdelen
  • Objecten en collecties in de erfgoed sfeer
  • kunst in de openbare ruimte,  site specific art, monumentale werken
  • Bovensegment van de markt (objecten < 25 miljoen euro)
  • Objecten en collecties met een bijzondere herkomst (provenance)

TAXATA is onafhankelijk en niet verbonden aan veilinghuizen of handelaren.

Voor meer informatie over de manier van werken zie de pagina kernwaarden en werkwijze.


Patricia Jansma is projectleider en aanspreekpunt bij TAXATA. Zij heeft enkele jaren Nederlands Recht gestudeerd aan de UvA in Amsterdam (zonder de studie te voltooien) om in 2006 te slagen voor het TMV examen taxateur Kunst & Antiek – Algemeen. Sinds het behalen van het taxateursdiploma is zij aangesloten bij de Federatie TMV als RegisterTaxateur. De juridische achtergrond kwam goed van pas bij de werkzaamheden met betrekking tot de in januari 2011 verschenen veilinghouderssyllabus van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders.

Als eerste Nederlandse taxateur van kunst en antiek- werd Patricia Jansma in 2015 lid van het RICS [Royal Institution of Chartered Surveyors], een internationale organisatie met strenge eisen betreffende kwaliteit en onafhankelijkheid. Het lidmaatschap van het RICS past goed bij de kernwaarden van TAXATA: deskundigheid, integriteit, onafhankelijkheid en transparantie. Ook is zij lid van PAIAM [Professional Advisors to the International Art Market], een internationale organisatie van professionals die services verlenen aan de internationale kunstmarkt.

Verkenningen van het erfgoedveld vonden plaats onder meer door advies werkzaamheden voor de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in de periode 2013-2015, en door bestuurslidmaatschap in 2015 bij Stichting Levend Paardenmuseum. De interesse in de financiele aspecten van erfgoed leidde tot het schrijven van een artikel over dit onderwerp, in 2017 gepubliceerd als Boekman Extra artikel.

Voor contactgegevens zie de pagina contact.