about

achtergrond

TAXATA is opgericht in 2010, om bij taxatieopdrachten waarbij brede kennis wenselijk is (bijvoorbeeld vanwege een grote verscheidenheid van objecten) met specialisten onder een ‘paraplu’ te kunnen samenwerken. Dit komt de kwaliteit van de taxatie ten goede, en biedt de klant het gemak van het hebben van 1 aanspreekpunt. De afgelopen 10 jaar heeft TAXATA naast diverse Nederlandse musea, provinciale- en gemeentelijke overheden, onder meer de Rijksdienst Cultureel Erfgoed mogen adviseren. De taxatie van cultureel erfgoed was de aanleiding voor het schrijven van een artikel over de taxatie van erfgoed voor de Boekman Stichting.

Daarnaast heeft TAXATA zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in taxatie van kunstwerken in de openbare ruimte, monumentale kunst, en toegepaste kunst in het interieur. Vaak -maar niet altijd- gaat het hierbij om werken die in opdracht voor een locatie, ruimte of gebouw zijn vervaardigd. Sculpturen, beeldhouwwerken, interieuronderdelen, locatie specifieke kunstwerken en conceptuele kunstwerken in o.a. brons, staal, kunststof, RVS, steen en/of bijzondere materialen zoals licht, electronica, en glas. Monumentale wandkunst, op het snijvlak van roerend en onroerend goed vormt daarbij een bijzondere uitdaging.

team

De dagelijkse leiding van TAXATA is in handen van gecertificeerd taxateur kunst en antiek Patricia Jansma. Patricia is member of the Royal Institution of Chartered Surveyors, en als RegisterTaxateur ingeschreven bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders. Zij fungeert als getuige-deskundige in gerechtelijke procedures, en is lid van ICOM (International Council of Museums) en PAIAM (Professional Advisors to the International Art Market).

Wanneer een opdracht hier om vraagt kan TAXATA putten uit een (internationaal) netwerk van mensen, bedrijven en organisaties met specialistische kennis op het gebied van kunst, objecten, conservering en restauratie, collectiewaardering en de kunstmarkt.

Vaste adviseurs van TAXATA zijn:

  • Peter van Beveren (Moderne- en Hedendaagse kunst)
  • Dieuwertje Wijsmuller (Collectie strategie, co-waardering, cultureel advies)
  • Loek van Aalst (vroege meubelen, gebruiksvoorwerpen)
highlights

Schilderkunst door, en historische objecten uit het bezit van Pablo Picasso; schilderijen en tekeningen vervaardigd door o.a. Jan Sluijters, Theo van Doesburg en George Hendrik Breitner; sculpturen in groot formaat door o.a. Auguste Rodin en Alexander Calder; monumentale wandkunst door Lex Horn; religieus zilverwerk en interieurdelen door Jan Eloy Brom, sieraden uit de ateliers van Faberge en Lalique; regionaal cultureel erfgoed, etc.